جراحی دندان عقل
جراحی اتفاق کوچکی نیست که هر فردی بدون داشتن آگاهی و اطلاعات اقدام به آن کند، اما جراحی دندان عقل مبحثی کاملا جداگانه است که در 90 درصد مواقع نیاز بسیاری نسبت به آن وجود دارد. ماهیت وجودی دندان عقل، علت نیاز به جراحی آن و همچنین دیگر روش های درمانی دندان عقل به جز جراحی همگی در ادامه ی مطلب توضیح داده شده اند؛ پس بهتر است شما هم با ایران ایمپلنت همراه بوده تا بتوانید در این مورد اطلاعات بسیار بیشتر و بهتری را پیدا کنید.
فهرست
انواع دندان ها
دندان های فرد از لحاظ کلی به دو دسته ی دندان های شیری و دندان های دائمی تقسیم بندی می شوند. دندان های شیری از سن دو سالگی تا حداکثر 11 الی 13 سالگی دوام دارند، البته در این مدت یکی یکی دندان های شیری افتاده و دندان های دائمی به جای آن ها در می آیند. دندان های شیری به تعداد 28 عدد وجود دارند، پایه ای سست تر و همچنین ابعادی کوچک تر نیز دارند.
اما دندان های دائمی بزرگ تر، مستحکم تر و همچنین در تعداد بیشتری هستند. این تعداد بیشتر به خاطر وجود دندان های عقل است که همزمان با رویش دندان های دائمی در نمی آید اما اغلب بین سن 17 الی 27 سالگی خود را نمایان می کند. در واقع دندان عقل همان دندان آسیا می باشد و به عقیده ی برخی از افراد این دندان در واقع برای کمک به عمل مضغ به وجود آمده است.
اما اسامی دندان ها به ترتیب دندان های پیش، نیش، آسیای کوچک و آسیای بزرگ است. دندان عقل دندانی می باشد که در انتهای هر فک رشد می کند، یعنی به 4 دندان انتهایی فک های انسان (در صورت رشد این دندان ها) دندان عقل گفته می شود.
علت خرابی دندان عقل
طبق نظر بسیاری از افراد عامه خرابی دندان عقل به دلیل جنس خراب آن است اما آیا این نظر درست است؟ اینکه جنس دندان های افراد با یکدیگر تفاوت دارد موضوعی است که کاملا به اثبات رسیده و درست است، اما مسلما طبیعی نیست که جنس دو دندان یک فرد که هر دو هم دائمی هستند متفاوت باشد. پس علت خرابی زودهنگام دندان عقل را باید در مورد دیگری جستجو کنیم :
این مورد موقعیت نامناسب دندان است. اغلب دندان عقل زمانی در می آید که دندان های فرد به صورت کامل رشد کرده اند و فضای آنچنانی برای این دندان باقی نمانده است پس یا این دندان به صورت نهفته رشد می کند که زیر لثه باقی می ماند و یا اگر هم آشکار شود احتمال آن که کج در بیاید بسیار زیاد است؛ به همین علت در زمان مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به خوبی نمی توان از این دندان مراقبت کرد و ذرات غذایی بر روی آن یا لای دیواره آن با دندان بغلی باقی می ماند که می تواند باعث خرابی دندان شود.
چرا دندان عقل را بکشیم؟
بسیاری از بیماران هستند که اعتقاد سفت و سختی در مورد کشیدن دندان عقلشان دارند اما اگر از آن ها بپرسید که چرا برای کشیدن دندانشان اینقدر پافشاری می کنند؟ جواب درست و کاملی برای سوالتان ندارند. اما اینجا قرار است جواب این سوال را پیدا کنیم.
- ایجاد عفونت باکتریایی : یکی از دلایلی که باید دندان عقل را بکشید این است که اگر دندان عقل فضای مناسبی برای رشد نداشته باشد می تواند باعث ایجاد بیماری عفونی- باکتریایی به نام پریکورونیت شود.
- دندان عقل نهفته ممکن است کیست های عفونی را در لثه بسازد که باعث عفونت لثه و همچنین تحلیل استخوان فک می شوند.
- خراب کردن دندان های مجاور : همان طور که در قسمت قبل توضیح داده شد دندان عقل غالبا به دندان بغلی خود میچسبد و اگر نتوانید به درستی آن را مسواک زده و از نخ دندان برای پاک کردن ذرات غذای باقی مانده میان دو دندان استفاده نید، علاوه بر آن که احتمال خرابی دندان عقل بسیار بالا می رود امکان آن هم وجود دارد که دندان بغلی اش را نیز خراب کند.
روش های درمانی دندان عقل
دو روش برای کشیدن دندان عقل وجود دارد. روش اول زمانی استفاده می شود که دندان عقل شما به صورت کاملا آشکار رشد کرده است و نیازی به جراحی ندارد؛ در این روش کشیدن دندان عقل همچون دیگر دندان های معمولی دهان صورت می پذیرد.
اما در روش دوم که برای دندان های عقل نهفته یا نیمه نهفته به کار می رود نیاز به جراحی وجود دارد. در این جراحی به دلیل پوشیده شدن تاج دندان به وسیله ی بافت لثه بایستی جراح با تیغی مخصوص لثه را بشکافد تا بتواند دندان را خارج کند.
در چه مواردی جراحی لازم است؟
برخی موارد هستند که در آن ها جراحی دندان عقل بسیار لازم و البته گاهی اوقات برای تامین سلامت بیمار ضروری به حساب می آیند. به عنوان مثال:
- زمانی که بافت لثه ای که روی دندان را پوشانده است عفونت کرده باشد.
- زمانی که دندان عقل باعث پوسیدگی دندان جلویی اش شود.
- زمانی که به علت کوچک بودن فک، رشد دندان عقل باعث وارد شدن فشار به دندان های جلویی و ایجاد ترک یا روی هم رفتن دندان ها می شود.
- زمانی که برای انجام کارهای پروتزی باعث ایجاد مشکل می شود.
توصیه های قبل و بعد از انجام جراحی دندان عقل
پیش از انجام جراحی دندان بایستی استراحت بیشتری داشته باشید، د صورتی که فرد استرسی هستید و نمی توانید میزان استرس خود را کنترل کنید بهتر است با مشورت پزشک قبل از انجام عمل از داروهای آرامبخش استفاده کنید. اما پس از انجام عمل توصیه های بسیار بیشتری وجود دارد که در صورت رعایت آن ها می توانید روند بهبودی را سرعت ببخشید.
پس از انجام عمل چیزی را با نی ننوشید، آب دهان خود را مک نزنید زیرا باعث باز شدن زخم لثه می شود، مایعات و غذاهای آبکی زیادی استفاده کنید و در عوض سعی کنید از غذاهایی با ادویه بسیار، غذاهای خشک و همچنین چسبنده همچون شکلات تا حد ممکن استفاده نکنید، ممکن است لثه تان کمی عفونت داشته باشد بنابراین تا تکمیل دوره درمان و با نظر پزشک معالج خود آنتی بیوتیک مصرف کنید.
برای بررسی هزینه جراحی دندان عقل بروی لینک کلیک کنید.