معایب پیوند استخوان دندان و عوارض آن چیست؟
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان پس از کشیدن دندان یا به محض از دست دندان می باشد. در صورتی که این فاصله طولانی شود لثه به مرور زمان دچار تحلیل شده و راهی جز پرداخت هزینه پیوند استخوان ایمپلنت دندان باقی نخواهد ماند. برای پیوند استخوان شاید مزایای زیادی وجود داشته باشد اما در صورت رعایت نکردن برخی موارد احتمال ایجاد معایب پیوند استخوان دندان نیز کم نخواهد بود. متخصص مرکز ایران ایمپلنت با ارائه توصیه های لازم درخصوص مراقبت های پس از پیوند استخوان دندان می تواند تا حد زیادی از عدم موفقیت پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت دندان پیشگیری نماید. در ادامه توضیحات مفصل تری در رابطه با پیوند استخوان و لمینت دندان ارائه می شود.
فهرست
- 1 علت انجام پیوند استخوان دندان
- 2 مزایا و معایب پیوند استخوان ایمپلنت
- 3 عوارض پیوند استخوان دندان کدام است؟
- 4 گام ها و مراحل انجام پیوند استخوان دندان به چه صورت است؟
- 5 مزایای و معایب پیوند استخوان (اتوگرافت)
- 6 مزایا و معایب پیوند استخوان دندان (آلوگرافت)
- 7 مزایا و معایب پیوند استخوان (زنوگرافت)
- 8 مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت
علت انجام پیوند استخوان دندان
ایمپلنت دندان جزو بهترین و موثرترین روش های کاشت دندان در چند سال اخیر است. تمایل بیماران به هزینه کاشت ایمپلنت دندان بیشتر از دیگر کاشت دندان مصنوعی و کاشت دندان طبیعی می باشد. دوام و ماندگاری و دیگر مزایای ایمپلنت سبب شده است که بیمار تمام شرایط کاشت ایمپلنت دندان را برای خود فراهم سازد. یکی از این شرایط داشتن تراکم استخوان فک برای نگهداری و ثابت نگهداشتن پایه فلزی ایمپلنت دندان است. برای بازسازی استخوان در ایمپلنت دندان نیاز است که ازپیوند استخوان استفاده شود.
در واقع می توان گفت که پیوند استخوان در سینوس فک انجام شده تا نواقص کاشت ایمپلنت رفع شود. این عمل زمانی انجام می شود که بیمار از ضعف استخوان در فک برخوردار باشد و لثه ها توانایی نگهداری پایه فلزی ایمپلنت دندان را نداشته باشد. استخوان فک با سینوس لیفت ارتباط تنگاتنگی دارد. در واقع می توان مزایای پیوند استخوان در ایمپلنت را با سینوس لیفت اینگونه ابراز کرد که با اندازه گیری فاصله سطح استخوان فک تا سینوس لیفت بالای دندان می توان نوع عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان را به خوبی تشخیص داد.
اما چنانچه تمامی دستورات و مراقبت های اساسی پس از پیوند استخوان انجام نشود به جای مزایا شاهد معایب پیوند استخوان دندان خواهیم بود.
مزایا و معایب پیوند استخوان ایمپلنت
پیوند استخوان در انواع مختلفی انجام می شود که هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. از این رو نمی توان مزایا و معایب پیوند استخوان دندان را برای تمام انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان یکی دانست.. از اهداف و مزایای پیوند استخوان می توان به ترمیم استخوان، جوش دادن و پر کردن فضای خالی بین دندان ها اشاره کرد. اما اگر بخواهیم به صورت دقیق تر این مساله را بیان کنیم بایستی خاطر نشان شد که مزایای پیوند استخوان در ایمپلنت به دو دسته زیر خلاصه می شود:
پایدار ساختن فک
با انجام پیوند استخوان می توان قدر فک را تا حد زیادی افزایش داد و استخوان فک را برای کاشت ایمپلنت دندان مقاوم کرد.
حفظ استخوان
با وجود پیوند استخوان در فک تا حد زیادی می توان از تحلیل لثه به مرور زمان پیشگیری کرد و حتی بیمار را از بروز بیماری های لثه نجات داد.
اما اگر بخواهیم معایب پیوند استخوان دندان را بگوییم نیاز است هر کدام از معایب انواع پیوند استخوان را یکی یکی مثال بزنیم
عوارض پیوند استخوان دندان کدام است؟
پیوند استخوان دندان همانند دیگر خدمات دندانپزشکی دارای مزایا و معایب خاص خود است که برخی از آنها در درازمدت خود را به صورت عوارض نشان می دهند. بدین معنی که تعدادی از بیماران بعد از انجام عمل جراحی پیوند استخوان به عوارض خاصی دچار خواهند شد. برای نمونه هستند افرادی که پس از پیوند استخوان دندان در برابر سرما و گرما حساس می شوند. یکی دیگر از عوارض پیوند استخوان دندان که ممکن است بیماران به آن مبتلا شوند، خونریزی و درد در ناحیه فک و دندان است که ورم را به همراه خود دارد. از این رو انجام مراقبت های اساسی پس از جراحی لازم و ضروری می باشد تا از پیوند استخوان دندان هایی که برای شما صورت گرفته است، به خوبی محافظت شود.
گام ها و مراحل انجام پیوند استخوان دندان به چه صورت است؟
اولین گزینه برای انجام پیوند استخوان و پیشگیری از عوارض آن در آینده، پیدا کردن متخصص ماهر و حرفه ای در این زمینه است. با کمک این متخصص محل آسیب دیده به خوبی پیدا شده و پیش از اینکه عوارض پیوند استخوان دامن گیر بیمار شود، بهترین اقدامات صورت می گیرد. فراموش نکنید که افرادی که به بیماری پریودنتال دچار هستند، شرایط لازم برای انجام پیوند استخوان را ندارند. به همین دلیل لازم است برای پیدا کردن بهترین متخصص ایمپلنت دندان کمی دقت و زمان صرف کنید.
مزایا و معایب پیوند استخوان دندان شامل حاصل بیمار خواهد شد اما چنانچه مراحل آن را تخصصی دنبال نکنید عوارض پیوند استخوان دندان بیشتر از هر مورد دیگری برای فرد رقم می خورد. استفاده از رادیوگرافی، پانورکس، سی تی اسکن و دیگر دستگاه های پیشرفته دندانپزشکی برای بررسی و ارزیابی استخوان فک مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه بیمار در حین جراحی درد را احساس نکند از داروهای بی حسی و یا آمپول های بی حس کننده کمک گرفته می شود.
در این حالت وجود یک متخصص حرفه ای به خوبی مشهود است زیرا این متخصص می داند چه میزان و از چه نوع استخوان باید برای پیوند استخوان استفاده کرد. متخصص با جدا کردن لثه از دندان می تواند به راحتی به ریشه و استخوان دندان دسترسی داشته باشد. پس از آن لازم است که تمام ضایعات موجود در ریشه دندان تمیز شود تا فضا برای پیوند استخوان فراهم شود. در مراحل بعدی متخصص با کمک دانش و تجهیزات مدرن دندانپزشکی، تمامی ضایعات توسط غشاهای خاصی را پوشانده تا مواد پیوندی دیگری در محل قرار نگیرد.
برای جلوگیری از رشد باکتری ها و ضایعات جمع شده توسط مردم از غشا استفاده می شود. پس از اتمام این کارها، لثه دوباره با مهارت خاصی به محل مورد نظر بخیه زده می شود. مدت زمانی که باید بخیه در دهان باقی بماند حدود 7 الی 10 روز است.
مزایای و معایب پیوند استخوان (اتوگرافت)
در صورتی که متخصص مرکز ایران ایمپلنت تشخیص دهد که استخوان خود بیمار می تواند جوابگوی کار باشد، از استخوان چانه یا راموس در فک پایین بیمار، لگن و یا استخوان ساق وی استفاده می کند. بر اساس شرایط بیمار از یک ناحیه مناسب بیمار استخوان را برداشته و در ناحیه درمان کار گذاشته می شود. برای این جراحی نیاز است که بیمار بیهوش شده و تحت عمل جراحی قرار گیرد اما از مزایای اتوگرافت شانس موفقیت بالا و عدم انتقال بیماری می باشد. روند بازسازی استخوان بیشتر بوده و احتمال پس زدن پیوند استخوان خیلی کمتر از دیگر روش های پیوند استخوان دندان می باشد.
از معایب پیوند استخوان دندان اتوگرافت می توان به وجود جراحی دوم اشاره کرد. علاوه براین در صورتی که جراحی توسط فرد غیرمتخصص انجام شود احتمال فلج شدن دائمی عصب وجود دارد. در برخی موارد پیش خواهد آمد که پیوند با شکست روبرو شده و لثه و بخیه دوباره در محل پیوند زده باز شود.
مزایا و معایب پیوند استخوان دندان (آلوگرافت)
در صورتی که بدن بیمار یارای پیوند استخوان را نداشته باشد بایستی از استخوان بدن غیر بیمار استفاده کرد. در این حالت از استخوان بدن متوفی که در آزمایشگاه فرآوری شده و دربانک بافت نگهداری می شود، استفاده شده و بیمار تحت جراحی پیوند قرار می گیرد. از مزایای اصلی آلوگرافت می توان به راحتی در دسترس بودن استخوان پیوندی اشاره کرد و اینکه بیمار نیازی به جراحی دوم ندارد. این نوع پیوند چون از بدن انسان گرفته شده است احتمال سازگاری بالا با بدن بیمار خواهد داشت. نمی توان معایب خاصی برای پیوند استخوان دندان به صورت آلوگرافت پیدا کرد جز اینکه احتمال پس زدن در این نوع پیوند نیز وجود دارد. علاوه براین بایستی آزمایشات خاصی برای پیشگیری از احتمال بروز بیماری و انتقال بیماری انجام داد.
مزایا و معایب پیوند استخوان (زنوگرافت)
چنانچه هیچکدام از روش های بالا برای بیمار قابل انجام نباشد متخصص مرکز ایران ایمپلنت می تواند از روش زنوگرافت یا استفاده از پیوند استخوان حیوان برای جبران تراکم استخوان استفاده کند. در این روش برای پیوند استخوان از مواد معدنی استخوان طبیعی که کاملا استریلیزه شده و مواد آلی آن حذف شده است، استفاده می شود. بیشتر استخوانی که مورد استفاده قرار می گیرد، استخوان گاو بوده که سالهاست به عنوان یک تکنیک اثبات شده و مطمئن می باشد.
سهولت پیوند استخوان با این روش، عدم نیاز به جراحی دوم برای بیمار و عدم انتقال بیماری از مزایای پیوند استخوان دندان می باشد اما اگر بخواهیم معایب پیوند استخوان دندان با روش زنوگرافت را برشماریم بایستی گفت که احتمال عدم استخوان سازی در این روش وجود دارد. علاوه براین دیر جذب شدن و در برخی موارد اصلا از محل حذف نمی شود را می توان جزو معایب این روش دانست. همین امر سبب می شود که استخوان ساخته شده شباهت زیادی با استخوان انسان نداشته باشد. در برخی موارد شاهد هستیم که بیمار تمایلی ندارد پیوند را از استخوان حیوان انتخاب کنند.
مراقبت های پس از پیوند استخوان در ایمپلنت
برای فرار از پس زدن پیوند و اینکه معایب پیوند استخوان دندان را به حداقل برسانیم نیاز است که موارد زیر به صورت کامل انجام شود:
- استراحت مطلق و عدم فعالیت های سنگین
- استفاده از مسواک نرم (مسواک مخصوص ایمپلنت)
- عدم مصرف دخانیات و کشیدن سیگار
- استفاده از دهانشویه های توصیه شده توسط متخصص ایمپلنت
- استفاده از محلول آب و نمک برای پیشگیری از بروز عفونت و باکتری
- استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم