آیا با دلایل شکستن روکش ایمپلنت آشنا هستید؟ آیا می دانید که چه مسائلی باعث شکسته شدن روکش ایمپلنت می شوند؟
آنچه در این مقاله می خوانید
ایمپلنت دندان در میان بیماران به عنوان بهترین جایگزین دندان های از دست رفته شناخته شده است. با انتخاب بهترین روکش ایمپلنت دندان گویی کاشت دندان طبیعی دوباره انجام شده است. اما متاسفانه در اثر مراقبت های ناصحیح و یا فشار ضربات دوباره و یا دیگر دلایل شاهد شکستن روکش ایمپلنت دندان هستیم. دلایل شکستن روکش ایمپلنت دندان می تواند بیشتر از حد تصور ما باشد که در ادامه متخصص مرکز ایران ایمپلنت مفصل تر توضیح خواهد داد.
ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت روشی برای ترمیم دندان است که از سه قسمت تشکیل می شود. به صورتی که پایه ایمپلنت که از جنس تیتانیوم ساخته می شود، در داخل استخوان فک قرار می گیرد و به استخوان فک در گذر زمان جوش می خورد. لازم به ذکر است که پایه ایمپلنت به علت اینکه از تیانیوم ساخته می شود سازگاری بسیار خوبی با بدن انسان دارد و باعث بروز مشکل و مساله نمی شود و هیچ گونه عوارضی نیز به وجود نمی اورد.
در ادامه بر روی پایه ایمپلنت روکش ایمپلنت قرار داده می شود که این روکش کاملا شبیه به دندان طبیعی است و به همین جهت زیبایی افراد را به خطر نمی اندازند و از دیده شدن پایه ایمپلنت نیز جلوگیری به عمل می اورد.
زیبایی رنگ روکش ایمپلنت و شباهت زیاد آن به دندان های طبیعی و همچنین سازگاری و دوام آن باعث شده اند که این روش برای ترمیم دندان ها از جایگاه خوبی در جهان برخوردار باشد.
روکش ایمپلنت دندان چیست و چرا استفاده می شود؟
از نظر علمی بهترین روکش ایمپلنت شامل قسمتی از تاج یا کل ایمپلنت دندان بوده که بر پایه فلزی نصب می شود. متخصص ایمپلنت دندان می تواند جنس روکش را یا از خود روکش دندان و یا از نوع زیرکونیا انتخاب کند. بسته به شرایط بیمار و نوع دندان آن جنس ایمپلنت دندان مشخص و انتخاب می شود. اما نکته مهمی که در این جا وجود دارد شکستن روکش ایمپلنت دندان در طی دراز مدت می باشد. شاید از مهمترین عوامل ماندگاری روکش دندان و عدم شکستن روکش در دوران استفاده از ایمپلنت، نحوه نصب آن توسط متخصص ایمپلنت باشد.
در صورتی که می خواهید روکش ایمپلنت دندان را نصب کنید بهتر است آن را با کمک متخصصی که خود او فیکسچر را در فک نصب کرده است، انجام دهید. این متخصص بهتر از هر فرد دیگری به زاویه فیکسچر و نحوه کارگذاشتن آن آگاهی و تسلط دارد.
چنانچه به دندانپزشک خود دسترسی ندارید حتما نصب روکش موقت ایمپلنت را با کمک متخصص ایمپلنت دندان انجام دهید. متخصص مرکز ایران ایمپلنت با دانش و آگاهی خود می تواند شما را از دست هزینه های دوباره ایمپلنت دندان و شکستن روکش ایمپلنت دندان در آینده نجات دهد.
انواع روش های اتصال روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت در غرب تهران به صورت کلی با استفاده از دو روش مختلف بر روی پایه نصب می شود که این دو روش به شرح زیر هستند:
روکش ایمپلنت CEMENTED: در این روش برای اتصال روکش ایمپلنت از اباتمت استفاده می کنند که به این شکل روکش به بدنه فیکسچر پیچ می شود و پس از آن روکش به وسیله سیمان دندانپزشکی بر روی اباتمنت متصل می گردد.
روکش ایمپلنت SCREW RETAINED: در این روش اباتمنت و فریم با هم یکی هستند و به صورت واحد ساخته می شوند و سپس روکش به صورت مستقیم به ایمپلنت متصل می گردد و از سمان دندانپزشکی در آن استفاده نمی شود.
انواع روکش ایمپلنت
روکش ایمپلنت با فریم زیرکونیا
روکش ایمپلنت با فریم زیرکونیا فاقد فلز بوده و به جای آن از زیرکونیا استفاده می شود. برای ایجاد زیبایی در این نوع می توان از پرسلن یا همان سرامیک دندانپزشکی دوباره کمک گرفت که در هزینه روکش زیرکونیا موثر است
روکش ایمپلنت دندان PFM
پایه و اساس این نوع از روکش ها از جنس آلیاژ فلزات گرانبها می باشد و برای ایجاد زیبایی بر روی آن سرامیک دندانپزشکی کار گذاشته می شود.
روکش ایمپلنت دندان تمام زیرکونیا
زیبایی و عدم شکستن روکش سرامیکی ایمپلنت دندان با کمک روکش تمام زیرکونیا امکان پذیر است. اگر به دنبال استحکام بیشتر روکش هستید و می خواهید هزینه تعویض روکش ایمپلنت دندان را نداشته باشید بهتر است که روکش ایمپلنت دندان تمام زیرکونیا را انتخاب کنید. جنس این نوع از روکش ها از زیرکونیای High transluscent بوده و دارای استحکام و زیبایی خاصی می باشد
طول عمر روکش ایمپلنت دندان
طول عمر روکش ایمپلنت دندان و عدم شکستن روکش ایمپلنت دندان بسیار بیشتر از دیگر انواع کاشت دندان بخصوص کاشت دندان طبیعی می باشد. اما این مدت طولانی عمر و ماندگاری روکش بستگی به نحوه نگهداری بیمار و رعایت بهداشت دهان و دندان وی دارد. در صورتی که تمامی پروتکل های بهداشتی را رعایت کند بدون شک تا 20 سال از مزایای ایمپلنت دندان و روکش ایمپلنت دندان بهره مند خواهند شد. اما با این حال در اثر عوامل زیر امکان شکستن روکش ایمپلنت دندان باز وجود دارد.
دلایل شکسته شدن روکش ایمپلنت
ایمپلنت دندان برخلاف خود دندان طبیعی، با کمک پایه های فلزی به استخوان فک متصل می شود. چنانچه با کمک برخی ابزارهای دندانپزشکی همانند آینه دندانپزشکی ضربه ای کوچک به ایمپلنت وارد شود می توان تفاوت صدای ضربه را در ایمپلنت و دندان طبیعی به خوبی شنید. در نصب ایمپلنت چون سیستم قابل ارتجاعی وجود ندارد ضربات نیز جذب نمی شود. با اندکی فشار، ضربه به ایمپلنت و روکش ایمپلنت وارد می شود. این ضربه و فشار می تواند باعث شکستن روکش ایمپلنت دندان شود.
از دیگر مشکلات می تواند به محکم بودن ایمپلنت دندان در جای ثابت خود آن می باشد. دندان طبیعی حالت شناوری داشته و با گیر کردن غذا به راحتی می توان مواد غذایی را خارج کرد اما ایمپلنت دندان چون ثابت بوده نمی توان به آسانی این کار را انجام داد. در برخی موارد با فشار بیش از حد به روکش احتمال شکستن روکش ایمپلنت دندان وجود دارد.
اتصال روکش و شکسته شدن روکش ایمپلنت
برای اتصال روکش ایمپلنت دندان می توان از چسب های مخصوص دندانپزشکی استفاده کرد. شاید این نوع اتصال دارای مزایای از قبیل پوشاندن حفره های دسترسی پیچ را داشته باشد. اما زمانی که بیمار تمایل به تعویض روکش ایمپلنت داشته باشد احتمال شکستنروکش ایمپلنت دندان وجود دارد. یکی دیگر از مشکلات اتصال روکش با چسب باقی ماندن چسب اضافه در اطراف ایمپلنت دندان می باشد. چنانچه کار را به دستان متخصص ایمپلنت نسپارده باشید با تراشیدن اضافات روکش، احتمال آسیب رسیدن به روکش ایمپلنت دندان خواهد بود.
حالت دوم برای اتصال روکش ایمپلنت استفاده از پیچ های مخصوص دندانپزشکی بوده که بایستی با دقت فراوان و بدون آسیب رسیدن به روکش ایمپلنت دندان انجام شود. این نوع اتصال نسبت به حالت اتصال با چسب به مراتب بهتر بوده و ترمیم و تعویض آن نیز آسان تر است. اما چنانچه بیمار در طول دوران استفاده از ایمپلنت دندان برای پاکسازی و تعویض روکش ایمپلنت دندان اقدام نکند احتمال شکستن روکش ایمپلنت دندان یا آسیب رسیدن به آن وجود دارد.
یکی دیگر از دلایل شکستن روکش ایمپلنت دندان، شکسته شدن خود ایمپلنت دندان می باشد. در صورتی که مراقبت های پس از کاشت ایمپلنت دندان جدی گرفته نشود احتمال شکست ایمپلنت دندان وجود دارد. با شکست و از بین رفتن ایمپلنت دندان بدون شک روکش ایمپلنت دندان نیز دچار مشکلات خواهد شد.
افزایش عمر روکش
- بهداشت دهان و دلایل شکستن روکش ایمپلنت دندان به خوبی رعایت شود
- روتین مسواک زدن پس از صبحانه خوردن و پیش از خوابیدن باشد
- طول زمان مسواک زدن حداقل به 2 دقیقه برسد
- برای خروج ذرات غذا و جرم بهتر است از نخ دندان استفاده شود
- استفاده از دهانشویه همراه با مسواک و نخ دندان
- از زبان زدن به روکش خودداری کنید
- مراجعه به دنداپزشک را به هر 6 ماه یکبار تنظیم کنید. در این معاینات سعی شود که اطراف روکش بررسی شود تا طول عمر روکش ایمپلنت دندان بیشتر شود.
- در صورتی که روکش ایمپلنت دندان شکسته شد، بهتر است با متخصص خود تماس گرفته و توصیه های لازم را پیش بگیرید.
- از مواد غذایی چسبناک خودداری کنید تا باعث شکستنروکش ایمپلنت دندان نشود.
- با وجود حساسیت روکش ایمپلنت دندان در ابتدا به مواد غذایی گرم و سرد حساس شده است.
چرا روکش های سرامیکی ایمپلنت بیشتری میزان شکستگی را دارند؟
در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که ایمپلنت توسط اتصال سخت در فک متصل می شود که اتصال سخت ایمپلنت باعث بروز مشکلاتی می گردد. اتصال سخت به دلیل اینکه هیچ گونه قابلیت ارتجاعی در خود ندارد با وارد شدن ضربه، اثر آن بر روی سرامیک وارد می شود و مشکلاتی مانند: شکستگی روکش، شل شدن روکش، شل شدن پیچ و … را ایجاد می کند.
علاوه بر آن حرکت دندان در فک و ثابت ماندن ایمپلنت به اتصال سختی که با فک دارد، باعث می شود که فاصله ای در بین دندان و ایمپلنت ایجاد شود و غذا در این قسمت ها نفوذ کند.
به همین دلیل توصیه می شود که هر شش ماه یک بار برای بررسی وضعیت ایمپلنت به پزشک مراجعه کنید تا از بروز مشکل جلوگیری به عمل آید.
جراحی ایمپلنت شکسته چگونه انجام می شود؟
به صورت کلی برای جراحی ایمپلنت شکسته از سه روش استفاده می شود که این روش ها عبارتند از:
- برداشتن ایمپلنت با استفاده از روش گشتاور معکوس
- برداشتن ایمپلنت با تکنیک حلقوی استخوان
- قرار دادن ایمپلنت شکسته در استخوان
برداشتن ایمپلنت با استفاده از روش گشتاور معکوس
در صورتی که شکستگی ایمپلنت سطحی باشد و سوراخ دسترسی داخلی باقی مانده باشد، روش گشتاور معکوس روش موثری واقع می گردد.
برداشتن ایمپلنت با تکنیک حلقوی استخوان:
در صورتی که شکستگی ایمپلنت عمیق باشد، در این صورت دیگر نمی توان از روش معکوس استفاده کرد بلکه دراین روش باید از برش عمیق تری برای برداشتن ایمپلنت شکسته استفاده کرد.
در این روش قسمت شکسته شده را بر می دارند و پیوند استخوان قابل توجه تری را برای ایمپلنت انجام می دهند.
قرار دادن ایمپلنت شکسته در استخوان
در صورتی که امکان برداشتن استخوان شکسته وجود نداشته باشد، داخل استخوان میماند تا استخوان تمامی آن را در بر بگیرد. به جای ماندن پایه تیتانیوم ایمپلنت شکسته در استخوان فک هیچ مشکلی ندارد و به این دلیل که ریسک جراحی در این روش زیاد است، معمولا پزشک ترجیح می دهد که پایه تیتانیوم در استخوان بماند.
آیا علاوه بر روکش ایمپلنت، پیچ ایمپلنت نیز دچار شکستگی می شود؟
متاسفانه پیچ ایمپلنت نیز دچار شکستگی می شود و این اتفاق بدترین مشکلی است که می تواند بروز کند. از جمله شایع ترین دلایلی که باعث شکسته شدن پیچ ایمپلنت می شود، می توان به شل شدن پیچ اباتمنت و برطرف نشدن شل شدگی آن اشاره کرد.
پیچ اباتمنت نیز معمولا در مواقعی که پروتز به صورت مناسب قرار داده نشده باشد و یا بر اثر وارد شدن فشار بیرونی بر دندان، دچار شکستگی می شود.
از دیگر مسائلی که باعث میشوند تا پیچ ایمپلنت شکسته شود، باید به این مساله اشاره کرد که اگر پیچ ایمپلنت به صورت کامل به فک جوش نخورده باشد و به آن فشار زیادی وارد گردد، در این صورت دچار شکستگی می شود.
در صورتی که پایه و یا پیچ ایمپلنت دچار شکستگی شود، باید تنها پیچ و یا پایه را تعویض کرد و در این شرایط نیازی نیست که ایمپلنت دندان را نیز تعویض نمود. اما در صورتی که خود ایمپلنت بشکند باید آن را به صورت کامل برداشت و با یک ایمپلنت جدید جایگزین کرد.
سخن پایانی
در این مطلب به شرح مواردی از قبیل: دلایل شکستن روکش ایمپلنت، دلایل شکستن پایه ایمپلنت، راه های پیشگیری از شکستن ایمپلنت و … پرداختیم. امیدواریم که این مطالب برای شما فراهم آورنده اطلاعات مورد نیازتان بوده باشد.
چنانچه قصد دارید که به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ایمپلنت و روکش و پایه ایمپلنت بپردازید، می توانید برخی دیگر از مقالات ما را نیز مطالعه کنید و مطالب مورد نیاز خود را از آنها استخراج نمایید.